Role finanční odměny pracovníků u krátkodobých pracovních poměrů - Trčka, Adam (2018)
Práce si dává za cíl zjistit, jakou roli hraje finanční odměna v motivaci pracovníků u krátkodobých pracovních poměrů. Pomocí literární rešerše nejrůznějších motivačních teorií podává základ modernímu přístupu k motivaci, popisuje dnešní generaci studentů a poukazuje na aktuální trendy na českém trhu práce. Výsledkem rešerše je návrh dotazníkového šetření, kde se na základě motivačních typů respondentů ukazuje, jakou roli peníze v motivaci brigádníků opravdu mají, a zda jsou hlavním faktorem, který motivuje mladé k práci. Výsledky práce indikují, že více než 90 % respondentů je motivováno spíše vnitřními impulsy než vnějšími, a 60 % respondentů dává přednost brigádám, které jim dají více, než pouze finanční odměnu. Práce končí doporučením pro zaměstnavatele, jak nastavit motivační systém a jakou roli v něm dávat mzdě. Práce má charakter kvalitativního výzkumu.