Experimentální výzkum vnímání uživatelů neblokujících a blokujících internetovou reklamu - Rak, Tomáš; Novák, Michal; Přibil, Jiří, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Hlavním tématem této práce je blokování reklamy na internetu. Cílem práce je zjistit, zda se liší vnímání obsahu internetových stránek uživateli za situací, kdy je reklama blokovaná a kdy není. Prvně bude v práci vysvětleno, čím se zabývá internetový marketing a jaké druhy internetové reklamy existují. Dále bude provedena rešerše uskutečněných výzkumů na téma blokování reklamy na internetu a bude vysvětleno, proč uživatelé reklamu blokují a jak tomu zamezit. Následná část bude věnovaná objasnění co to je eyetrackingové zařízení, jak funguje a jak se vyhodnocují výsledky. Klíčovou částí diplomové práce bude provedení výzkumu pomocí eyetrackingového zařízení. Během ET analýzy budou respondenti rozděleni do dvou skupin. Jedna bude provádět šetření vybraných internetových stránek za situace, kdy je reklama blokovaná, a druhá skupina kdy reklama blokovaná není. Obě skupiny budou poté porovnány. Následně se s respondenty uskuteční rozhovory. Na základě výsledků výzkumu bude možné odpovědět na hlavní otázku této práce.
Vedoucí práce: Michal Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: internetová reklama; sledování pohybu očí; vizuální vnímání; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; Internet advertising; eye tracking; visual perception; master's theses