CSS/JS knihovna pro zjednodušení vývoje grafického rozhraní webových stránek - Škára, Martin (2018)
Jednou z částí vývoje, kterou musí projít každá webová stránka, je tvorba grafického rozhraní. Jelikož ale na stránkách můžeme často najít společné prvky či styly, vytvářet tak vše stále znovu by bylo velmi časově náročné a tudíž kontraproduktivní. I proto vznikají znovupoužitelné knihovny, které vývoj grafického rozhraní zjednodušují a definují vzhled a chování často užívaných prvků stránky. Vývojář tak může přemýšlet nad tím, kterou z těchto knihoven zvolit, či zda případně vyvinout nástroj vlastní, který bude plně vyhovovat jeho požadavkům. Hlavním cílem práce je vývoj vlastní knihovny zjednodušující vývoj grafického rozhraní obsahující grid systém, pomocné třídy a znovupoužitelné komponenty. Samotná knihovna byla vyvíjena v CSS preprocesoru SASS a javascriptové knihovně jQuery. Práce popisuje jak samotný vývoj knihovny, tak i použité technologie, analýzu existujících řešení pro tvorbu grafického rozhraní webových stránek, vytvoření komplexních příkladů demonstrující možnosti knihovny, vytvoření dokumentace a publikování knihovny.