Datové modely a struktury databází - Vaněk, Jan (2018)
Cílem práce je srovnání jednotlivých modelů (Dimenzionální model, Data Vault model a NF3 relační model) a zjištění jejich využitelnosti v BI nad HR daty společnosti DHL s.r.o. Cíle bude dosaženo pomocí shromáždění potřebných informací, jak z literárních zdrojů, tak i z ověřených internetových zdrojů. Poté se nabyté informace využijí při tvorbě a testování modelů se zmíněnými daty. Výsledky testování se uloží a srovnají napříč všemi třemi modely.Přínosem této práce je samotné srovnání těchto modelů. V BI je jasně zaběhlá tradice dimenzionálních modelů a toto srovnání pomůže pochopit, proč se využívá ve většině případů právě tento model, nebo srovnání podá informace o zlepšení efektivity BI v DHL s.r.o. při volbě jiného modelu. Samotný výsledek poté může být reflektován v databázi společnosti DHL s.r.o. pro HR data a zefektivnit tak BI procesy.Samotná práce započne souhrnným představením základních informací o BI, po kterých bude následovat výklad podrobných informací o jednotlivých modelech (historie, využití a specifikace, příklad). A poté bude následovat praktická část, ve které se budou modely tvořit v databázích srovnávat dle náročnosti, rychlosti a dalších faktorů. Výsledky jednotlivých modelů budou porovnány a z tohoto porovnání vyplyne nejvhodnější model.