Kryptografický systém Diffie-Hellman pro výměnu klíčů - Dokoupilová, Monika; Ivánek, Jiří, 1953-; Pavlíček, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tématem této práce je kryptografický systém Diffie-Hellman pro výměnu klíčů. Práce obsahuje také stručný popis dalších asymetrických kryptografických systémů. V rámci tématu kryptografický systém Diffie-Hellman se práce zaměřuje na popis tohoto systému, jeho varianty, jak se konkretizují, liší a realizují v jednotlivých protokolech. Praktickou částí je demonstrace zadání konfigurace v jednom z protokolů.Cílem práce je vyjasnit aplikační specifika využití kryptografického systému Diffie Hellman v různých protokolech. Práce analyzuje skupiny Diffie Hellman, porovnává jejich odlišnosti a značení v jednotlivých protokolech a navrhuje způsob dělení těchto skupin do kategorií. Praktická část obsahuje demonstraci využití kryptografického systému Diffie-Hellman v protokolu IPSec. Nejprve byla navržena topologie sítě, v níž se komunikace uskutečnila. Následně byla provedena implementace včetně konfigurace a testování funkčnosti konfigurace.V rámci protokolů popsaných v této práci lze využít různých možností konfigurace systému Diffie-Hellman, které tato práce popisuje. Tyto možnosti konfigurace byly v této práci souhrnně označeny pojmem skupina. Skupiny Diffieho-Hellmana určují sílu klíče a lze je na základě použité metody a konečného tělesa, nad nímž pracují, obecně rozdělit do třech kategorií. Tyto kategorie byly v této práci shrnuty a uspořádány pro jednotlivé popsané protokoly.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses