Účinnost poskytování dávek hmotné nouze a příspěvku na bydlení v Ústeckém kraji v letech 2011-2016 - Možná, Kateřina; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na účinnost poskytování dávek hmotné nouze a příspěvku na bydlení v Ústeckém kraji v letech 2011 ̶ 2016. Zkoumá cíle a snahy Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v poskytování těchto dávek, které nejsou ve všech bodech úplně splněny. Podstatou praktické části je vyslovení a ověření hypotézy, zda jsou tyto cíle a snahy nejenom realizovány, ale zda jsou prováděny i účinně. Jsou k tomu využity data poskytnuté Úřadem práce České republiky (ÚP ČR), MPSV, Celním úřadem pro Ústecký kraj a dotazníkové šetření pro zjištění názorů samotných příjemců dávek a příspěvku na bydlení, ale i zjištění názorů zaměstnanců Úřadů práce ČR zabývajících se poskytováním těchto dávek. Ačkoliv dávky hmotné nouze a příspěvek na bydlení jsou pomocí osobám s nedostatečnými příjmy a bojují proti sociálnímu vyloučení, nemotivují tyto osoby k aktivní snaze hledat si zaměstnání, neboť osoba, která pracuje, se vždy nemá lépe, než ta, která nepracuje. Příspěvek na bydlení není poskytován účinně, protože je poskytován v obrovské výši, není nijak kontrolován a legislativně ošetřen, proto je velice výhodným nástrojem k obohacování nájemníků tak i pronajímatelů. V závěru práce jsou uvedeny doporučení, která mohou přispět k účinnějšímu poskytování dávek.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses