Reforma vzdělávání zdravotních sester v ČR - Pilný, František (2018)
Cílem této diplomové práce proto bude ověření hypotézy, která zní, zda zkrácení studia pro získání kvalifikace všeobecné zdravotní sestry přinese dostatek kvalitního personálu do českého zdravotnictví. Základní metodou bylo určení, jak zjistit základní výsledky, v jakém výzkumném vzorku. Základem bylo dotazníkové šetření u žáků 9. tříd základních škol a studentů 4. ročníků středních zdravotních škol. Pomocně i studentů prvních ročníků středních zdravotních škol. Následně byl zpracován mentální a systémový model chování. Z modelů byl empiricky zjištěn reálný počet zvýšeného zájmu o vzdělání v pozici zdravotní sestra. Závěrem bylo zjištěno, že se skutečně díky novelizaci z roku 2017 zvýší počet nejen uchazečů o studium středních zdravotních škol, ale zároveň též dojde k úbytku volných pracovních míst v pozici zdravotní sestra, zejména v pozici všeobecná zdravotní sestra. K základní tezi však chybí dostatek externích dat.