Porovnání úspěšnosti vyhledávání na webu - Pešková, Barbora (2018)
Cílem této práce je porovnat úspěšnost vyhledávání v českém jazyce u dvou vyhledávačů, Googlu a Seznamu. Práce je rozdělena do čtyř hlavních částí, z nichž první část se zaměřuje na historii internetu a internetového vyhledávání a druhá popisuje různé existující druhy vyhledávačů a uvádí jejich nejznámější zástupce. Část třetí informuje o fungování vyhledávačů, o nástrojích, které je možno použít pro zvýšení šance nalezení odpovídajících výsledků a faktorech, které vyhledávání nějakým způsobem ovlivňují.Poslední část, čtvrtá, obsahuje údaje o Googlu a Seznamu včetně jimi nabízených možností rozšířeného vyhledávání, optimalizace pro chytré telefony nebo novinek z oblasti vyhledávání, které byly v nedávné době zavedeny nebo se jejich zavedení teprve chystá. Následuje porovnání kvality výsledků na konkrétní dotazy ve čtyřech oblastech vyhledávání, mezi něž se řadí vyhledávání textové, obrazové, hlasové a audiovizuální. Rozdíly v efektivnosti těchto dvou vyhledávačů jsou nakonec shrnuty v doporučení pro uživatele.