Návrh zavedení praktiky kontinuálního dodávání do procesu vývoje aplikace Vehiklo.cz - Jaroš, Jakub; Buchalcevová, Alena, 1958-; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Zaměřením této bakalářské práce je zavedení praktiky kontinuálního dodávání, jejíž součástí je i automatizované testování softwaru. Hlavním cílem bakalářské práce je návrh zavedení praktiky kontinuálního dodávání včetně automatizovaného funkčního testování do procesu vývoje aplikace Vehiklo.cz, která je produktem startupu Vehiklo Ventures s.r.o. Hlavní cíl je dále rozdělen na několik dílčích cílů, které jsou v práci logicky uspořádány a rozděleny do teoretické a praktické části.Teoretická část práce představuje koncept DevOps a jeho dílčí praktiky, kterou je i kontinuální dodávání. Dále také charakterizuje automatizované testování softwaru a uvádí dostupné nástroje.Praktická část práce popisuje aplikaci Vehiklo.cz, využívané technologie, požadavky na systém pro zavedení praktiky včetně detailních požadavků na automatizované funkční testy a obsahuje návrh architektury systému. Práce dále popisuje dostupné nástroje pro zavedení praktiky, z nichž jsou vybrány konkrétní nástroje, které jsou posléze zprovozněny na testovacím prostředí. Součástí práce je i návrh a vytvoření architektury zdrojového kódu automatizovaných funkčních testů. Praktika kontinuálního dodávání včetně automatizovaných testů je následně zavedena na testovacím prostředí automatizací potřebných úkonů a otestována cvičným nahráním změn zdrojového kódu aplikace do jeho úložiště. Výsledky testu jsou pak vyhodnoceny a je navrženo řešení vzniklých chyb. V závěru je pak shrnut celý obsah práce a zhodnoceno splnění cílů práce.Výstupem práce je vypracovaný návrh zavedení praktiky kontinuálního dodávání do procesu vývoje aplikace Vehiklo.cz a vytvoření architektury automatizovaných funkčních testů včetně praktického návodu, který může sloužit jako inspirace pro osoby se zájmem v této praktice.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses