Systémy rozpoznávání řeči : specifika českého jazyka - Dařílková, Jana (2018)
Tato diplomová práce se zabývá systémy rozpoznávání řeči, tedy ASR systémy. První část práce představuje veškerou relevantní problematiku, tj. možnosti využití ASR systémů, hlavní jimi využívané technologie, a měření přesnosti prostřednictvím metody WER. Dále se práce věnuje analýze českého a zahraničního trhu se zaměřením na dostupné nástroje, které podporují rozpoznání českého jazyka, na což navazuje definování základních kritérií pro výběr vhodných produktů pro testování. Následuje komplexní analýza českých, resp. anglických, gramatických a pravopisných jevů, při jejichž kategorizaci je kladen důraz na rozdílnost člověka a ASR systému, a na základě doplňujících kritérií jsou pro testování vybrány dva STT nástroje – Dictation společnosti Apple a Dragon Dictation, součást aplikace Swype, společnosti Nuance – u nichž práce testuje také rozpoznání anglického jazyka. Druhá část práce se zabývá návrhem a realizací metodologie určující rozsah analyzovaného vzorku, kde bylo vzato 30 lidí, jak pro hlavní analýzu zpracování českého jazyka, tak pro doplňující analýzu zpracování anglického jazyka, a charakter vstupních dat. Za tímto účelem si práce klade za cíl sestavení vhodných vstupních textů pro testování na základě navržených kategorií chyb pro český a anglický jazyk, na nějž navazuje vlastní sběr dat, kterým bylo získáno 60 záznamů čteného speciálně sestaveného českého a anglického textu za optimálních podmínek od celkem 43 účastníků. Tato data byla následně po nezbytném předzpracování převedena vybranými dvěma STT nástroji na TXT soubory a zpracována prostřednictvím skriptu v programovacím jazyce Python, jenž slouží pro výpočet metody WER, dále v aplikaci Excel zpracována matematickými operacemi a funkcemi a zjištěné informace byly detailně prezentov