Tvorba etalonu vlastností Smart City - Jiranová, Eva; Chlapek, Dušan; Novák, Jaromír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato diplomová práce se věnuje spletité tématice poměrně nového konceptu Smart City. Ten vzniká jako reakce na výzvy 21. století, kterým představitelé měst dříve nebo později budou muset čelit. Transformací města na Smart City by mělo vést s pomocí využití chytrých technologií ke zvýšení životní úrovně obyvatel a zachování udržitelného rozvoje měst. Koncept Smart City je však aktér od aktéra odlišně definován, doposud nedošlo k přijetí univerzálně platné definice. Stejně tak dochází i k rozdílné implementaci konceptu město od města. Další problematika se váže k měření míry tzv. smartness měst, pro kterou doposud nebyly stanoveny univerzálně platné metriky. Autorka si v práci stanovuje celkem čtyři cíle. Prvním z nich je vytvoření vlastní komplexní definice Smart City, která vzniká na základě rešerše definic z různých zdrojů. Dále autorka provádí rešerši existujících standardů, indexů, soutěží a Smart City best practice, z nichž shromažďuje relevantní kritéria pro měření míry smartness měst. Tento seznam autorka dále doplňuje o svá vlastní kritéria a předkládá jej expertům k posouzení vhodnosti kritérií. Výstupem expertní analýzy je etalon vlastností Smart City. V závěru práce autorka ověřuje aplikovatelnost těchto kritérií na jedné z městských částí hlavního města Prahy. Hlavním výstupem práce je konsolidovaný seznam aplikace schopných kritérií Smart City neboli etalon vlastností Smart City.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses