Porovnání softwarů na digitalizaci faktur - Zahálka, Jiří (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním softwarů, které využívají moderní dostupné technologie k digitalizaci faktur a technikami, které jsou k digitalizaci využívané. Na úvod je vysvětlena daná problematika, proč je třeba se daným tématem zabývat, jaké výhody s sebou digitalizace faktur přináší a jsou popsány stanovené cíle práce.V hlavní části jsou popsané techniky, které se při digitalizaci využívají, jako je OCR pro převod tištěného textu do digitální podoby. Sémantická analýza, která zkoumá význam mezi jazykovými spojeními. Regulární výrazy, pro efektivní vyhledávání v textu. Umělá inteligence, která napodobuje činnost projevující vlastnosti inteligentního chování. Strojové učení a neuronové sítě, které jsou schopny na základě vlastních znalostí předpovídat pravděpodobnost úspěšnosti. A nakonec je představeno RPA, které je nezbytné pro zpracování faktury od OCR až po zaplacení faktury, kromě samotného zpracování.V následující kapitole jsou představeny dvě společnosti a jejich softwary, které se digitalizací faktur zabývají. Jednou z nich je Společnost Rossum a software Elis pro snadné zpracování dodavatelských faktur s vytrénovanou neuronovou sítí a druhá společnost Workfusion, která nabízí software SPA, což je vývojářské prostředí obsahující komponentu pro zpracování dodavatelský faktur s předem nevytrénovanou neuronovou sítí, která se učí s každou zpracovanou fakturou.Dále jsou pevně stanovena kritéria pro možné otestování a porovnání tak, aby byly přínosné z pohledů všech zainteresovaných skupin ve společnostech, které tento software budou implementovat. Jedná se zejména o uživatele pracující s aplikací, IT, business a riskové oddělení společnosti. Otestování je provedeno slovním ohodnocením dle stanovených kritérií. Po otestování jsou oba dva softwary porovnány z jednotl