Návrh začlenění konceptu wearables do Národní strategie elektronického zdravotnictví ČR - Šeda, Matěj; Potančok, Martin; Voříšek, Jiří, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato diplomová práce se zabývá možností začlenění konceptu nositelných elektronických zdravotnických zařízení (tzv. wearables) do Národní strategie elektronického zdravotnictví (NSeZ) ČR. Hlavním cílem práce je definice strategických cílů pro začlenění tohoto konceptu do NSeZ a návrh opatření pro jejich naplnění. Pro dosažení tohoto cíle je využita metodika Design Science Research.Práce v první řadě předkládá úvod do problematiky wearables a strategického plánování v rámci elektronizace a digitalizace národního zdravotnictví. První část práce je věnována komentované rešerši relevantních domácích a zahraničních informačních zdrojů. Poté je uvedena oblast eHealth nejprve z hlediska historického vývoje pramenícího z telemedicíny, až po současnou situaci ve světě, EU a ČR. V návaznosti je představen nevýznamnější podobor eHealth, kterým je Mobile Health (mHealth), a je demonstrována silná vazba této domény na koncept wearables. Významný prostor je v práci věnován vymezení konceptu wearables v soudobém kontextu a ve vztahu ke zdraví jedince. Součastí je tudíž analýza klíčových technologických principů, které jsou pro doménu wearables specifické, a také popis moderních metod měření biosignálů pomocí senzorů, které lze integrovat do nositelných zařízení, jenž umožní kontinuální monitoring nejrůznější zdravotních parametrů jedince.V další části práce jsou analyzovány národní strategie eHealth Nového Zélandu, Spojených států amerických a České republiky. Tyto strategie jsou analyzovány z hlediska vize, která určuje budoucí směr digitalizace zdravotnického sektoru daných států, přičemž hlavní důraz je kladen především na identifikaci strategických principů a konkrétních opatření souvisejících s doménou wearables.Poslední část práce předkládá konkrétní návrh začlenění konceptu wearab
Vedoucí práce: Martin Potančok
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses