Převod monolitické aplikace na architekturu mikroslužeb - Česal, David; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Šlajchrt, Zbyněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato diplomová práce popisuje převod existující monolitické aplikace na architekturu mikro-služeb. Použitými technologiemi jsou Java 8 a Spring Framework, který pro rychlejší konfi-guraci využívá Spring Boot. Hlavním důvodem pro změnu architektury je rozhodnutí použít aplikaci jako základ pro většinu firemních programů, aby v nich nemusely být duplikovány funkce, které už aplikace podporuje. Rozšiřování monolitické aplikace by bylo náročné, protože zdrojový kód by byl příliš provázaný a nebylo by možné jednu část nahradit bez ovlivnění jiné.V práci jsou nejprve obecně porovnány výhody a nevýhody monolitických aplikací a mikro-služeb, jsou charakterizovány mikroslužby a popsány způsoby komunikace mezi nimi. Teo-retickou část práce doplňuje shrnutí možností virtualizace běhového prostředí. V praktické části práce autor nejprve popisuje, jakým způsobem aplikaci rozdělit, kdy klíčem pro rozdě-lení jsou balíčky v původní monolitické aplikaci. Dále autor popisuje nové členění z hlediska Maven projektů a z pohledu mikroslužeb, které používají třívrstvou architekturu. Pro vzá-jemnou komunikaci mikroslužeb je definován vlastní systém příkazů a komunikátorů. V práci je popsána konfigurace webového serveru, spojení s databází a zabezpečení aplikace. Součástí je příručka administrátora, která ukazuje vytvoření virtuálního serveru ve formě linuxového kontejneru a instalaci nástrojů potřebných pro přípravu a provoz aplikace. Po-slední částí práce je uživatelská příručka, která obsahuje náhledy obrazovek spolu s ukázkami nejčastějších scénářů použití aplikace.Přílohou práce je zdrojový kód převedené aplikace, která používá architekturu mikroslužeb.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses