Příčiny finanční krize 2008-09 pohledem alternativních teorií - Lišková, Adéla; Zamrazilová, Eva, 1961-; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na vysvětlení možných příčin finančních krizí z pohledu některých směrů, které lze považovat za alternativní vzhledem k hlavnímu proudu, především postkeynesovské ekonomie a behaviorálních financí. Jejím cílem je poskytnout odlišný teoretický rámec vzniku finančních krizí z pohledu teorií opouštějících předpoklady plné racionality a efektivních trhů spojené se standardní ekonomickou teorií, a to na příkladu vzniku globální finanční krize z let 2008-09. Historickou realitu Spojených států vedoucí až ke vzniku hypoteční bubliny na počátku tisíciletí analyzuje pohledem fenoménu financializace ekonomiky, dále se zabývá otázkami iracionality tržních subjektů a selhávání finančních trhů. Práce poskytuje alternativní schéma vzniku finančních krizí prizmatem vnitřní nestability moderního kapitalistického systému, která vyvěrá z rostoucího významu finančního sektoru v ekonomice, respektive sektorů FIRE (finance, insurance, real estate).
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses