Kognitivní aspekty „user experience“ a webového designu - Vaňková, Aneta; Vacura, Miroslav; Pavlík, Ján, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce se zabývá uživatelskou zkušeností a webovým designem. Snaží se především o to zjistit, jak webové stránky na člověka působí, co od nich očekává, jakým způsobem potřebné informace zjišťuje a hledá tak postupy a metody, jak web rozvrhnout, aby byl pro uživatele co nejpřívětivější. Cílem práce tedy je seznámit čtenáře s tímto tématem, poskytnout základní informace o UX, webovém designu a doporučených postupech při tvorbě webových stránek a v neposlední řadě provést experiment, který vyhodnotí ze dvou testovaných webů ten lepší v rámci webového rozhraní.Teoretická část nejprve popisuje lidský mozek, zajímá se o jeho stavbu a o to, jaké informace a do jaké části mozku se ukládají. Dále zmiňuje lidské oko, jeho stavbu a zejména pak metodu „eye tracking“, která se zabývá měřením pohybu očí a sleduje jejich zornou dráhu. Tento proces může pomoci právě tvůrcům webu s rozložením jednotlivých prvků na stránkách. Práce tyto jednotlivé prvky rozebírá (např.: barvy, texturu, písmo, obsah atd.) a posuzuje, co a jak na člověka působí. Po zhotovení webových stránek je potřeba provést testování, jednotlivé příklady testů se nachází v poslední kapitole teoretické části.Praktická část bere v potaz již konkrétní webové stránky a testuje je dle kritérií z části teoretické. Hodnotí, zda je web dobře navržen, jaké prvky obsahuje, jak jsou na stránkách rozmístěny a jak na člověka působí. Na závěr jsou uvedeny výsledky práce a obecné shrnutí.
Vedoucí práce: Miroslav Vacura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses