Porovnání účastníků soutěže symetrických šifer CAESAR - Smrček, Ondřej; Ivánek, Jiří, 1953-; Pavlíček, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato práce si dává za úkol představit čtenáři téma autentizovaného šifrování s asociovanými daty (AEAD), což je šifrovací schéma, které dokáže zajistit bezpečnost utajení i integrity zprávy. Téma je v práci lehce nastíněno, avšak k plnému pochopení hlavního tématu práce a plynulého čtení je po-třeba rozsáhlejších znalostí problematiky.jelikož alespoň základní znalost této problematiky je potřebná pro pochopení hlavního tématu práce. Hlavním tématem práce je především kryptografická soutěž CAESAR, která byla vyhlášena s cílem nalezení šifry, která překoná stávající AEAD standard AES-GCM.V práci je představena soutěž CAESAR (Competition for Authenticated Encryption: Security, Appli-cability, and Robustness) se všemi požadavky pro širší veřejnost. Dále jsou popsáni finalisté této soutěže, a na základě veřejně dostupných informací i porovnáni mezi sebou. Cílem práce je pokusit se určit vítěze soutěže, popřípadě určit portfolio více vítězů v závislosti na případ užití.Přínosem práce je uskupení veřejně dostupných informací na jednom místě, srovnání finalistů očima laika a dále poskytnuté doporučení vítězné šifry, popř. vítězného portfolia více šifer.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses