Teorie samoorganizace a optimalizační algoritmy založené na swarm intelligence - Říha, David; Malinová, Ludmila; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou samoorganizace a jejího využití v optimalizačních algoritmech. Pro komplexnější pohled na věc, práce krátce pojednává o teorii chaosu, která je s teorií samoorganizace velmi úzce spojena. V krátkosti také popisuje organizaci, kterou demonstruje na modelech organizace. V druhé části se práce zaměřuje na optimalizační algoritmy založené na inteligenci hejna a jejich využití. Pro tyto algoritmy je důležité projevování samoorganizace. V praktické části se práce zabývá právě optimalizačními algoritmy a zaměřuje se na Ant Colony Optimization. V této části je proveden výzkum vlivu parametrů α a β na optimalizačním algoritmu Ant Colony System. Výsledky jsou podložené výstupem z programu.
Vedoucí práce: Ludmila Malinová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses