Analýza technologií využívaných lokálním providerem při poskytování bezdrátového internetu - Štoll, Martin; Luc, Ladislav; Sochor, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Bakalářská práce je zaměřena na oblast poskytování internetové konektivity pomocí bezdrátových spojů a má čtyři cíle. Prvním z nich je seznámit čtenáře jednak s historií a vybranými teoretickými aspekty bezdrátových sítí a jednak legislativním rámcem, který je v České republice nastaven zejména Českým telekomunikačním úřadem. Druhým cílem práce je formou popisu doplněného o praktické poznatky přiblížit jednotlivé technologie, které jsou v současné době využívány v oblasti poskytování internetu, s čímž souvisí také otázka zabezpečení jednotlivých spojů. Třetí cíl práce je seznámit čtenáře s praktickou stránkou distribuce internetové konektivity pomocí bezdrátových sítí. Pro splnění tohoto cíle je v práci podrobně rozebrán projekt revitalizace jednoho z vysílacích bodů společnosti Rete internet s.r.o., včetně jednotlivých uzlů, kterými je k vysílacímu bodu distribuována konektivita, a které jsem se aktivně účastnil. V této části práce je také řešena problematika nastavení klientských přijímacích zařízení a možnosti optimalizace času jejich konfigurace. Posledním cílem práce je porovnat nákladnost výstavby sítě pomocí bezdrátových spojů a optických distribučních cest. Závěr práce pak hodnotí splnění jednotlivých cílů.
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses