Možnosti riadenia kapitálovej primeranosti v bankovom sektore - Lupač, Juraj; Dvořák, Petr, 1960-; Plíva, Rostislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Hlavným cieľom diplomovej práce na tému Možnosti riadenia kapitálovej primeranosti v bankovom sektore je ukázať hlavné prístupy k riadeniu CAR na oboch stranách tohto parametru – regulačného kapitálu a rizikovo vážených aktívach. V prvej kapitole práca rozoberá jednotlivé kapitálové vankúše a minimálnu kapitálovú požiadavku v rámci českého bankového systému. V druhej kapitole, ktorá sa venuje jednotlivým položkám regulačného kapitálu je zistené, že banky vo všeobecnosti používajú na posilnenie svojho kapitálu nerozdelený zisk minulého obdobia. Táto kapitola takisto popisuje obľúbené zadržiavanie predbežného zisku interim profit a nekonvenčné nástroje ako je scrip issue. Treťou hlavnou časťou sú rizikovo vážené aktíva. Postupne práca rozoberá špecifiká ich výpočtu a detaily parametrov funkcie rizikovej váhy (K-funkcie). Takisto sa venuje aj porovnaniu IRB metódy a jej potenciálnej úspory v porovnaní s STA metódou. Riadenie RVA popísané v tejto kapitole sa opiera o RAPM ukazovatele výkonnosti a o forward - looking prístup v závislosti na strategickom pláne banky.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses