Návrh možností analýzy a prezentace dat se zaměřením na sportovní odvětví - Straka, Radim; Pour, Jan; Zajíc, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Hlavním cílem této diplomové práce je vytvoření analytické aplikace v nástroji Power BI, která se zabývá sportovními, respektive basketbalovými statistikami z basketbalové ligy NBA. K vytvoření aplikace je nutné načerpat teoretické znalosti z oblastí vizualizace dat a basketbalové analytiky. Dále je pro vytvoření aplikace nutné vytvořit malé Business Intelligence řešení, které získává, transformuje a ukládá data do datového skladu, odkud data následně čerpá zmíněná aplikace.V teoretické části jsou popsány principy vizuálního vnímání, nejlepší a nejhorší praktiky v oblasti vizualizace dat a v oblasti dashboardů. Zároveň jsou v teoretické části popsány výchozí koncepty basketbalové analýzy a je poskytnut vhled do basketbalových statistik.V praktické části je analyzován současný stav analytických aplikací v oblasti basketbalu, jsou iden-tifikovány požadavky na aplikaci a jsou analyzována dostupná data, využitelná pro řešení. Následu-je návrh a implementace architektury BI řešení a ETL procesu v nástrojích společnosti Microsoft. Dále je v rámci aplikace navrženo a implementováno několik dashboardů podle zásad efektivní vizualizace dat.Všechny hlavní i vedlejší cíle stanovené na začátku vypracování této práce byly dosaženy a vznikla aplikace v nástroji Power BI, v níž je možné provádět analýzy basketbalových statistik. Hlavní přínos práce spočívá v poskytnutí specifického pohledu na to, jak je možné data z NBA získávat, zpracovávat, ukládat, analyzovat, a především prezentovat s cílem usnadnit jejich porozumění.
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses