Návrh a implementace systému analýzy logů serveru RADIUS - Kučera, Matěj (2018)
Cílem mé diplomové práce je návrh a tvorba aplikace určené k automatizovanému zpracování logů z autentifikačního serveru RADIUS, využívaného například pro bezdrátovou síť eduroam. V rámci tohoto zpracování jsou vyhodnoceny chybové události, jakou je například pokus o přihlášení chybným heslem. O těchto událostech jsou následně uživatelé informování emailem. Účelem aplikace je usnadnit uživatelům přihlašování ke službám využívající RADIUS server a informovat je proč se přihlášení nezdařilo.V první části práce jsou popsány již existující a volně dostupné systémy, které se snaží tento problém řešit a také systém, který je v současné době využíván na Vysoké škole ekonomické v Praze ke stejnému účelu. Ve druhé části následuje popis mnou navržené a implementované aplikace a rozbor jejích problematických částí.Výsledkem práce je aplikace, která bude po dlouhodobém dotestování a správném nastavení parametrů připravena k produkčnímu nasazení na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze, a u které předpokládám budoucí rozvoj v podobě opensource a nasazení i v jiných prostředích.