Farmakoekonomická analýza budesonidu u pacientů s mikroskopickou kolitidou v ČR - Spousta, Tomáš; Dlouhý, Martin, 1970-; Borovička, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato práce se zabývá farmakoekonomickou analýzou budesonidu u pacientů s mikroskopickou kolitidou v ČR. Mikroskopická kolitida je zánětlivé onemocnění, při kterém dochází k histologickým změnám ve sliznici tlustého střeva a pro které v České republice aktuálně neexistuje žádná terapie hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Analýza nákladové efektivity je provedena pomocí Markovova modelu vytvořeném v MS Excel. Model kombinuje data o účinnosti získaná ze zahraničních studií s lokálními vstupy. Robustnost tohoto modelu je dále testována pomocí Monte Carlo simulace a analýzy senzitivity. Analýza byla provedena z perspektivy plátce zdravotní péče. V základním scénáři dosáhl budesonid ve srovnání s placebem incremental cost-effectiveness ratio (ICER) na úrovni 193 tis. Kč/QALY. Při hranici ochoty platit 1,2 mil. Kč/QALY se jedná o vysoce nákladově efektivní intervenci. Toto zjištění potvrdila také provedená Monte Carlo simulace ve které byl budesonid pod hranicí ochoty platit v 88 % případů. Současně léčba budesonidem byla nákladově efektivní ve všech alternativních scénářích metodické a deterministické analýzy senzitivity. Výsledky ukazují, že budesonid je vysoce nákladově efektivní a měl by být hrazen při léčbě mikroskopické kolitidy u pacientů v ČR.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses