Veřejná podpora cestovního ruchu v České republice v kontextu strukturálních fondů EU - Brůžková, Pavla (2018)
Disertační práce je zaměřena na vyhodnocení dopadů veřejné podpory cestovního ruchu ze strukturálních fondů EU v období 2007-2013. Hlavním cílem disertační práce je ověřit, zda a případně jak podpora cestovního ruchu přispěla k řešení tržních selhání v tomto odvětví. Ve smyslu naplnění hlavního cíle byla nejprve teoreticky vyjádřena rizika tržního selhání, v další části se pak autorka zaměřila na hodnocení dopadů veřejné podpory cestovního ruchu na úrovni EU. Alokace fondů EU do cestovního ruchu dosáhla v letech 2007-2013 nejméně 6 193 mld. EUR, přičemž podíl celkové alokace, který na priority cestovního ruchu vyčlenila Česká republika, je přibližně na úrovni průměru EU. Podpora cestovního ruchu v EU v letech 2007-2013 dosáhla mnoha pozitivních výsledků, a to zejména v oblasti investičních projektů, které by bez zapojení veřejných prostředků nebylo možné uskutečnit. Ex-post analýza však odhalila i slabá místa, zejména nedostatečně aplikovanou intervenční logiku opatření, z čehož vyplynuly následné problémy v implementaci programů. Druhou velkou slabinou byla nedostatečně vyřešená finanční, socio-ekonomická i environmentální udržitelnost podpořených akcí. Na úrovni České republiky jsou hodnoceny výsledky opatření veřejné podpory na základě statistické analýzy dat o podpořených projektech. Prostřednictvím korelační a shlukové analýzy je měřena závislost vývoje vybraných ukazatelů cestovního ruchu na výši podpory, a to z hlediska územní a tematické distribuce intervencí. Metodou indukce jsou pak dílčí výsledky analýz spojovány se sekundárními statistickými charakteristikami odvětví cestovního ruchu.