Veřejná podpora cestovního ruchu v České republice v kontextu strukturálních fondů EU - Brůžková, Pavla; Abrhám, Josef; Čajka, Peter; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Disertační práce je zaměřena na vyhodnocení dopadů veřejné podpory cestovního ruchu ze strukturálních fondů EU v období 2007-2013. Hlavním cílem disertační práce je ověřit, zda a případně jak podpora cestovního ruchu přispěla k řešení tržních selhání v tomto odvětví. Ve smyslu naplnění hlavního cíle byla nejprve teoreticky vyjádřena rizika tržního selhání, v další části se pak autorka zaměřila na hodnocení dopadů veřejné podpory cestovního ruchu na úrovni EU. Alokace fondů EU do cestovního ruchu dosáhla v letech 2007-2013 nejméně 6 193 mld. EUR, přičemž podíl celkové alokace, který na priority cestovního ruchu vyčlenila Česká republika, je přibližně na úrovni průměru EU. Podpora cestovního ruchu v EU v letech 2007-2013 dosáhla mnoha pozitivních výsledků, a to zejména v oblasti investičních projektů, které by bez zapojení veřejných prostředků nebylo možné uskutečnit. Ex-post analýza však odhalila i slabá místa, zejména nedostatečně aplikovanou intervenční logiku opatření, z čehož vyplynuly následné problémy v implementaci programů. Druhou velkou slabinou byla nedostatečně vyřešená finanční, socio-ekonomická i environmentální udržitelnost podpořených akcí. Na úrovni České republiky jsou hodnoceny výsledky opatření veřejné podpory na základě statistické analýzy dat o podpořených projektech. Prostřednictvím korelační a shlukové analýzy je měřena závislost vývoje vybraných ukazatelů cestovního ruchu na výši podpory, a to z hlediska územní a tematické distribuce intervencí. Metodou indukce jsou pak dílčí výsledky analýz spojovány se sekundárními statistickými charakteristikami odvětví cestovního ruchu.
V tomto kontextu může autorka dovodit komplexní závěry: z územního hlediska je veřejná podpora zaměřena do větších obcí s vysokým turistickým potenciálem a již rozvinutou infrastrukturou cestovního ruchu; v těchto oblastech se však stejně dobře uplatní i soukromý kapitál, zatímco tržní selhání by bylo řešeno spíše v menších, periferních obcích s nerozvinutým potenciálem. Z tematického hlediska lze sledovat nezanedbatelný příspěvek veřejné podpory ke zvýšení počtu, kvality a obsazenosti ubytovacích kapacit. Nejvýznamnější dopady podpory pak lze zaznamenat v oblasti revitalizace kulturních, historických a technických památek. Výsledky disertační práce v závěru naznačují další možnosti výzkumu veřejné podpory cestovního ruchu v následujícím období.
Vedoucí práce: Josef Abrhám
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor disert. práce]; disertace; dissertations