Analýza nákladů a přínosů inkluzivního vzdělávání v letech 2014-2016 v kontextu České republiky - Pokorná, Veronika; Krebs, Vojtěch, 1950-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem diplomové práce je zhodnocení finančních i nefinančních nákladů a přínosů zařazování žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do běžného proudu vzdělávání v kontextu České republiky. Práce poukazuje na úskalí inkluzivního vzdělávání a snaží se zhodnotit připravenost České republiky na celoplošnou inkluzi, tak jak byla představena v roce 2016. V teoretické části práce jsou vysvětleny a rozlišeny základní pojmy. Je představen vývoj inkluzivního myšlení jak na celosvětové, tak národní úrovni. Praktická část se věnuje inkluzivnímu vzdělávání v České republice v období mezi školními roky 2014/2015 a 2016/2017. V návaznosti je analyzován dopad inkluzivní novely na fungování speciálních škol, a to zejména v oblasti financí. Klíčovou součástí práce je pojetí inkluze z pohledu pedagogů speciálních a základních škol. Z tohoto pojetí vyplývá, že nastavení vládní strategie pro celoplošnou inkluzi není slučitelné se současnou pedagogickou realitou v České republice.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses