Využití kopul při modelování ve financích v kontextu současné regulatoriky - Schejbal, Radek (2018)
Tato kvalifikační práce se zabývá možnostmi využití kopul v oblasti řízení a měření rizik. Kopuly představují flexibilní nástroj vícerozměrného statistického modelování, umožňující konstrukci různých forem závislostí mezi náhodnými veličinami. Možnou oblastí využití může být kalkulace kapitálových požadavků vyžadovaných v současnosti platnou legislativou Solvency II. Výsledky práce dokládají nutnost rozlišovat charakter závislosti mezi veličinami, a tedy jednotlivé kopuly. Důvodem jsou významné rozdíly ve vlastnostech výsledných sdružených rozdělení, které mají dopad především na kvantilové míry, a tedy i na rizikové míry z nich vycházející. Nevýhodou modelů je nutnost zapojení simulačních metod při výpočtech vlastností výsledných rozdělení. Vývoj vlastních modelů, tzv. interních modelů, v jednotlivých pojišťovnách by měl zahrnovat aplikaci kopul minimálně ve formě identifikace vzájemného vztahu veličin za účelem posouzení, zda z jejich vzájemného vztahu plynou významné rozdíly pro výpočty kapitálových požadavků ve srovnání se standardním vzorcem.