Vliv finančních poradců na kultivaci finančních trhů a finanční gramotnost - Matouš, Václav (2018)
Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se věnuje teorii týkající se finanční gramotnosti, zejména vymezení pojmu samotného, a následně představuje finanční instrumenty. Druhá kapitola práce je věnována kultivaci finančního trhu, především uskutečněné regulaci a potenciálním dalším možnostem kultivace trhu. Praktická část práce se zabývá dvěma problémy. První je průzkum a zhodnocení aspektů ovlivňujících finanční gramotnost veřejnosti prostřednictvím vlastního dotazníkového šetření. Druhý problém je vývoj situace na zprostředkovatelském trhu, konkrétně vývoj pojištění po novele zákona č.38/2004. Těmto tématům se věnuje třetí, respektive čtvrtá kapitola. Zdůrazňuji, že se jedná o práci zaměřenou na retailový trh, práce tedy probírá problémy z tohoto pohledu, vůbec se nedotýká wholesale trhů.