Mezera DPH a její vztah k teoretickému základu daně - Balíková, Kristýna (2018)
Mezera daně z přidané hodnoty je rozdíl mezi tím, co mělo být na základě účinné legislativy odvedeno a daňovým výnosem z DPH. Odhadem této mezery je možné kvantifikovat ztracené příjmy a také identifikovat oblasti nejčastějších daňových úniků. Cílem této práce je zjistit, zda existuje závislost mezery daně z přidané hodnoty na složení teoretického základu daně, který je využíván ke zjištění celkové částky, která měla být odvedena do veřejných rozpočtů.