Uplatnění principů štíhlé výroby v pobočce skupiny Grass v České republice - Knösel, Walter (2018)
Diplomová práce seznamuje čtenáře se základními principy štíhlé a efektivní výroby, vycházející z Toyota Production System. TPS je považován za základ pro všechny další způsoby řízení výroby, zacílené na tvorbu přidané hodnoty pro zákazníka a zkrácení průběžné doby zpracování zakázky od jejího přijetí až po dodání ke koncovému zákazníkovi. Na základě literární rešerše zkoumající uplatňování principů a nástrojů štíhlé výroby od jejích počátků v polovině 19. století až po současné trendy, byl navržen a realizován průzkum úrovně uplatňování těchto zásad a nástrojů v české pobočce skupiny Grass. Průzkum ukázal velice nízkou úroveň uplatňování zásad a chaotické nebo žádné využívání nástrojů štíhlé výroby. Bylo proto vybráno pracoviště, na kterém byl nejprve analyzován způsob a míra využití a následně implementována metoda 5S pro uspořádání a organizaci pracoviště. Tento pilotní projekt umožnil společnosti Grass CZECH s. r. o. nastartovat další proces zavádění metod a uplatňování principů štíhlé výroby.