Aplikace metod strojového učení na predikci výsledků fotbalových zápasů - Bezděk, Jaroslav (2018)
Práce se zaměřuje na vytvoření vhodného prediktivního modelu, který by bylo možné použít na předpovídání počtu vstřelených branek dvěma soupeřícími týmy v průběhu fotbalového zápasu s ohledem na kurzové sázení. K analýze jsou použita data ze zápasů nejvyšší anglické fotbalové soutěže Premier League. Jedná se o zápasy osmi po sobě jdoucích sezón, tedy celkem 3.040 zápasů. V práci je sestaveno pět modelů. Každý z nich je založen na jiném klasifikačním algoritmu. Modely jsou mezi sebou porovnány nejen na základě přesnosti klasifikace, ale i pomocí velikosti generovaného zisku z kurzových sázek. Nejlepší z testovaných modelů je postaven na algoritmu vícevrstvé neuronové sítě a nabízí stabilní zisk s návratností investice rovnou 17 %.