Osoby nad 50 let na trhu práce v ČR - Kružík, David (2018)
Diplomová práce se zaobírá oblastí starších osob na trhu práce v České republice. Vytyčeným cílem práce je provést analýzu postavení starších osob na trhu práce v ČR v komparaci se zeměmi Evropy za účelem nalezení možných směrů řešení a kroků, které by vedli k podpoře zaměstnanosti a ekonomické aktivity zmíněné věkové skupiny. V teoretické části práce budou vymezena základní východiska tématu, aktuální situace osob s věkem nad 50 let na trhu práce a nástroje na podporu zaměstnanosti starších osob především v rámci aktivní politiky zaměstnanosti ČR. Praktická část práce se bude opírat zejména o komparativní analýzu. Porovnána bude situace starších pracovníků v ČR se zeměmi Evropy se zaměřením na Norsko, Německo, Finsko a Francii prostřednictvím relevantních ukazatelů ekonomické aktivity a neaktivity. Poté bude objasněna podpora osob 50+ na trhu práce v praxi zmíněných zemí Evropy. Na závěr budou sumarizovány zjištěné poznatky a uvedeny návrhy možných směrů řešení a kroků vedoucí k podpoře zaměstnanosti a ekonomické aktivity.