Pozitivní a negativní dopady umělé inteligence - Jirásek, Jan; Berka, Petr, 1959-; Ivánek, Jiří, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Práce se zabývá pozitivními a negativními dopady spojenými s využíváním umělé inteligence. Dílčími cíli práce jsou vymezení umělé inteligence, představení různých vývojových směrů, kterými se v průběhu historie umělá inteligence ubírala, a především zhodnocení přínosů a rizik spojených s využíváním umělé inteligence. K dosažení těchto cílů bylo napřed nezbytné vymezit inteligenci lidskou, protože právě tu se snaží umělá inteligence napodobit. Analýzou oblastí, ve kterých je umělá inteligence využívána, byly odhaleny konkrétní pozitivní a negativní dopady umělé inteligence. Přínosy umělé inteligence spočívají především v rozsáhlé funkcionalitě, kterou poskytují. Inteligentní systémy mají potenciál lidem výrazně usnadnit práci, zvýšit životní komfort a podílet se i na záchraně lidských životů. Rizika představují především možné negativní dopady umělé inteligence na lidskou populaci. Jsou spojena především s možným poklesem inteligence lidské populace a ztrátou sociálního chování. Velkou bezpečnostní hrozbu představuje případné zneužití inteligentních systémů.
Vedoucí práce: Petr Berka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses