Návrh a vývoj generátoru shluků pro shlukovou analýzu - Červenka, David; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem této bakalářské práce je návrh a vývoj desktopové aplikace generátoru shluků nejen pro shlukovou analýzu. Tato práce se snaží zachytit problematiku při generování náhodných čísel podle určitého pravděpodobnostního rozdělení a při samotném vývoji této aplikace. Pro její vývoj byl použit programovací jazyk Java. V první části jsou stručně představeny statistické metody a teorie, které se v aplikaci vyskytují a jsou potřebné pro pochopení problematiky. Následně v druhé části je zpracován a popsán návrh a vývoj této aplikace. Závěr práce obsahuje shrnutí dosažených výsledků a zhodnocení celé práce, které mohou být přínosné i pro budoucí vývojáře. Výsledkem této práce je funkční aplikace pro generování shluků pomocí náhodných čísel, které je možné využívat zejména ve shlukové analýze. Uživatel při tvorbě shluků může volit počet vytvořených shluků, počet proměnných, které charakterizují jednotlivé objekty, typ pravděpodobnostního rozdělení, variabilitu uvnitř shluků, separaci shluků, která je dána jejich rozestupem a další modifikovatelné vstupy koncového uživatele. Na základě této aplikace bude možné hodnotit shlukovací metody z různých hledisek, což vytváří prostor pro další vědecký výzkum.
Vedoucí práce: Jarmila Pavlíčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses