Analýza virtuálního stroje Javy - Shuvalova, Anastasia (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem principů fungovaní virtuálního stroje platformy Java. Úvod práce obsahuje shrnutí historického vývoje, vyznačení cílů práce a specifikaci okruhu čtenářů. Základní část práce představuje teoretický výklad, vymezující podstatu architektury virtuálního stroje Javy, struktury class-souborů a stručného popisu nově zavedené instrukce invokedynamic() včetně ukázky praktického případu užití v lambda-výrazech v jazyce Java. Práce také zahrnuje přehled několika dostupných nástrojů pro práce s bajtkódem a zpětných překladačů.