Porovnání implementace VPN z hlediska bezpečnosti - Moláček, Jakub; Palovský, Radomír, 1959-; Vadinský, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
VPN se dá dosáhnout použitím různých kryptografických protokolů. Ty se mohou lišit principy fungování nebo používanými kryptografickými algoritmy. Cílem práce bylo nastudovat kryptografické protokoly a porovnat je na základě nabízených bezpečnostních služeb (důvěrnost dat, integrita dat, autentizace apod.) a veřejně publikovaných bezpečnostních zranitelností a následně nabídnout doporučení pro implementaci VPN. Konkrétně se jednalo o protokoly PPTP, IPsec, L2TP, TLS 1.2 a SSHv2. PPTP by se nemělo používat kvůli absenci autentizace paketu, zranitelným autentizačním algoritmům (PAP, CHAP) a vazbě na prolomenou šifru RC4. Ostatní zmíněné protokoly lze doporučit, avšak pouze při vyhnutí se určitým konfiguracím. Konkrétně u IPsec se vyhnout protokolu AH, který neumí zaručit důvěrnost dat. Není vhodná ani jeho kombinace s ESP kvůli nižšímu výkonu a možnosti zranitelné posloupnosti MAC-then-encrypt. Tunelovací protokol L2TP nesmí být použit sám o sobě, ale pouze v kombinaci s bezpečnostním protokolem, ideálně IPsec. U protokolů TLS a SSH existují zranitelnosti vyplývající z jejich implicitních používaných posloupností, a to MAC-then-encrypt (TLS) a encrypt-and-MAC (SSH). Doporučil jsem používat posloupnost encrypt-then-MAC, kterou pro TLS jako rozšíření definuje RFC 7366 a u SSH je věcí podpory implementace (např. OpenSSH 7.3). Na rozdíl od IPsec a TLS, není v SSH doporučeno používat šifrovací CBC mód, ale upřednostnit CTR mód. IPsec, TLS a SSH se dají použít i s AEAD algoritmy, které provádějí šifrování a autentizaci paketu v jednom kroku a odpadají tak rizika zranitelností vzniklé z důvodu časového nesouladu mezi šifrováním a výpočtu hodnoty MAC. Pro výměnu klíčů je dobré použít efemerální algoritmy Diffie-Helmann (DHE, ECDHE) kvůli schopnosti zajistit Perfect Forward Secrecy. VPN postavené na IPsec, L2TP/IPsec a TLS jse
SSH VPN je pak vhodné do menších prostředí z důvodu problematické podpory certifikátů a rozšířenému používání veřejných klíčů, což zvyšuje nároky na jejich správu. Obecné doporučení pro implementace je podpora čipových karet k uložení certifikátu nebo autentizace oproti autentizačnímu serveru RADIUS.
Vedoucí práce: Radomír Palovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses