Možnosti dynamickej konfigurácie sieťových adries protokolov IPv4 a IPv6 - Leško, Miroslav (2018)
Táto bakalárska práca na tému možnosti dynamickej konfigurácie sieťových adries protokolov IPv4 a IPv6 analyzuje dostupné možnosti, prostredníctvom ktorých je umožnené pripojeným zariadeniam automaticky získať sieťovú adresu. V úvodnej kapitole je popísaný princíp sieťovej komunikácie za pomoci modelu TCP/IP so zameraním na vrstvu sieťového rozhrania a sieťovú vrstvu. Definovaný je sieťový protokol IPv4, štruktúra datagramov a adries a jeho nástupca, protokol IPv6, špecifikovaný odlišnosťami od prvej verzie a vzájomnou kompatibilitou. Ďalšia časť je venovaná definovaniu stavových a bezstavových mechanizmov, ktoré zabezpečujú automatickú konfiguráciu sieťových adries. Predstavené sú formát, typy a priebeh výmeny správ DHCP i DHCPv6, rovnako tak správy NDP protokolu umožňujúce bezstavovú konfiguráciu pre protokol IPv6 a spomínané mechanizmy sú stručne porovnané. Praktická časť je zameraná na analýzu jednotlivých spôsobov pre získanie adresy na základe troch definovaných scenárov, pre každý spôsob je vytvorený jeden. Scenáre sú realizované na pripravenej sieťovej infraštruktúre a následne analyzované diagnostickým programom Wireshark.