Personální a platová politika v oblasti zdravotních a sociálních služeb - Nová, Kateřina; Šimková, Martina, 1987-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Demografické stárnutí populace se již dnes dostává velmi do popředí zájmu, ale především do budoucna nabyde problematika velmi na významu. Postupně se jí budou zaobírat vyspělé státy nejen v Evropě. Problému stárnutí se budeme muset postavit čelem a včas jej podchytit, abychom předešli problémům s ním spojených. Mimo jiné je potřeba se zabývat transformací důchodového systému, který v modelu, jak ho známe dnes, již do budoucna nebude zcela jistě udržitelný. Důchodový systém, ale i systém sociálních i zdravotních služeb, byl konstruován v době, kdy problematika stárnutí nebyla zdaleka tak aktuální, jako je dnes. Se zaměřením se na sociální služby se jako první nabízí otázka ohledně bydlení seniorů. Otázek se nabízí nespočet. Důležité je sledovat nejen druhy sociálních služeb (domovy pro seniory, pečovatelské služby, centra denních služeb, odlehčovací služby, domovy se zvláštním režimem) a jejich počty, ale také zaměřit se na situaci, která panuje uvnitř. Cílem práce je hodnocení personální, a především platové situace v oblasti sociálních služeb v průběhu let. Dále zhodnocení kvality sociálních služeb zaměřených na starší osoby. V poslední části práce bude vytvořena analýza kapacity v domovech důchodců. Zda je dostatečná jak z pohledu lůžek, tak z pohledu počtu pracovníků, kteří se o klienty starají.
Vedoucí práce: Martina Šimková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses