Kritické zhodnocení odolnosti metod pro získávání znalostí z databází vůči nekvalitním datům - Baláček, Daniel; Pejčoch, David; Rauch, Jan, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit dopad nekvalitních dat na vybrané metody dobývání znalostí z databází. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je nejprve vymezen samotný pojem dobývání znalostí z databází, načež je představena oblast datová kvality. Dále jsou představeny nejpopulárnější metody dobývání znalostí z databází, včetně jejich schopnosti vypořádat se s nekvalitními daty. V navazující praktické části je formou experimentů zhodnocena robustnost nejpopulárnějších metod vůči nekvalitním datům. Pro každou metodu je vytvořen referenční model na několika různých data setech. Pro každý data set jsou uměle vygenerovány různé míry nekvalitních dat. Výsledky modelů, ve kterých byla vygenerována chyba, jsou srovnány s výsledky referenčního modelu. Na základě výsledků experimentů je v závěru práce zhodnocena robustnost populárních metod dobývání znalostí z databází vůči nekvalitním datům.
Vedoucí práce: David Pejčoch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses