Grafický design knižních obálek a jeho vliv na prodejnost knih - Sobková, Kateřina (2018)
Tato bakalářská práce zkoumá grafický design knižních obálek a jeho vliv na potenciální kupující knih. Cílem této práce je určit, do jaké míry jsou čtenáři ovlivňováni vzhledem obálky při koupi knihy. Teoretická část stručně popisuje historii knih na českém území, proces výroby knihy, způsoby propagace knih a chování kupujících z psychologického hlediska. Dále rozebírá jednotlivé grafické prvky knižní obálky a charakterizuje knižní obálky ve vybraných literárních žánrech. V praktické části byl proveden dotazníkový průzkum trhu, který byl zaměřen na čtenáře a jejich preference v oblasti knižních obálek. Práce je určena pro všechny tvůrce knižní obálky, neboť tuto problematiku popisuje jak z grafického, tak z marketingového hlediska. Přínosem pro tyto tvůrce mohou být poznatky z průzkumu trhu, které jim pomohou vytvořit knižní obálku, která se prosadí na zaplněném knižním trhu.