Univerzální instalátor programu BlueJ++ - Zhouf, Jan (2018)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo vytvořit instalátor, pomocí kterého půjde nainstalovat aplikace BlueJ++ na řadu operačních systémů. Při analýze byly objeveny dvě možnosti. První možností bylo vytvořit speciální instalátor pro každý operační systém. Druhá možnost bylo vytvořit tzv. cross-platform instalátor, tedy pouze jeden spustitelný soubor pro všechny operační systémy. Autor zvolil druhou možnost.Dále jsme museli najít vhodný nástroj pro tvorbu instalátoru. Nástroj musel splňovat řadu kritérií. Především se muselo jednat o nástroj typu open-source a musel být vhodný pro aplikaci napsanou v jazyce Java a zároveň musel být připraven na časté změny instalátoru. Také bylo nutné, aby nástroj uměl vytvořit instalátor typu cross-platform. Nástrojem, který nejlépe splňoval kritéria, byl nástroj IzPack.Autor této práce nejdříve podrobně popsal vybraný nástroj. A následně na základě tohoto popisu, funkčních požadavků na instalátor a znalostí o instalátorech byl vytvořen návrh instalačního procesu. Návrh byl poté realizován vytvořením sady konfiguračních souborů, které popisují proces a vlastnosti instalace. Pomocí těchto konfiguračních souborů byl úspěš-ně sestrojen cross-platform instalátor, který lze spustit na operačních systémech Microsoft Windows, Linux a macOS.Pro programátory, kteří budou chtít instalátor dále upravovat, byla vytvořena příručka. Pro uživatele byla sestavena uživatelská příručka, která je provede instalační procesem.