Linkové a síťové protokoly IoT - Horackova, Maria; Espinoza, Felix; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá protokoly internetu věcí, které jsou používány v PAN a LAN sítích na linkové a síťové vrstvě pro enkapsulaci datagramů z vyšších vrstev. Internet věcí je velmi specifický svými požadavky na sítě a použité technologie, proto vyžaduje vlastní protokoly a uzpůsobená zařízení. První část práce seznamuje čtenáře s okolnostmi vzniku internetu věcí a jeho požadavky, uvádí čtenáře do kontextu pomocí ISO/OSI modelu a dále se podrobněji věnuje linkové a síťové vrstvě, kde u zvolených protokolů popisuje jejich funkce pro adresaci, vytvoření sítě, metody přenosu v závislosti na typech zařízení, identifikaci datagramů a zabezpečení. V závěru porovnává zvolené protokoly v závislosti na jejich různých vlastnostech a užití.Druhá část práce prezentuje funkční model použití zvolených protokolů s pomocí simulačního programu Cisco Packet Tracer pro chytrou domácnost a využití v moderním obchodě. Seznamuje čtenáře s tímto programem a vysvětluje důvody pro zvolení jednotlivých technologií a principů v praktické ukázce. Zároveň se odkazuje na konkrétní dostupné technologie, které by v této síti mohly být použity.
Vedoucí práce: Felix Espinoza
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses