Analýza reálných dat - predikce hodnoty zákazníka - Zíka, Libor; Chudán, David; Rauch, Jan, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem této bakalářské práce je pomocí analýzy reálných dat o klientech nalézt takové vztahy, které by byly přínosem pro zadavatele a majitele dat, resp. zadavatelskou firmu. Analýza bude prováděna podle metodiky CRISP-DM. Jako analytické techniky jsou zvoleny CF-Miner a ETree-Miner, které jsou součástí systému LISp-Miner. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V rámci teoretické části se čtenář dozví, co je to proces dobývání znalostí z databází a jaké v této oblasti existují obecné postupy. Dále jsou popsány jednotlivé fáze procesu DZD podle zvolené metodiky. Na konci teoretické části je čtenář seznámen s akademickým systémem LISp-Miner sloužícím pro dobývání znalostí z databází, jež je založen na metodě GUHA. Následuje popis analytických procedur CF-Miner a ETree-Miner, které jsou v rámci analýzy používány. Praktická část je členěna podle metodiky CRISP-DM. Nejprve je představena oblast analýzy a data, se kterými se v analýze pracuje. Dále je popsána fáze přípravy dat, která předchází samotnému modelování. V rámci fáze modelování jsou řešeny jednotlivé analytické úlohy. Celý proces analýzy byl velmi časově náročný, zejména v oblasti přípravy dat. Data se však pro analýzu ukázala jako méně vhodná, a proto jsou v poslední kapitole doporučeny návrhy ke zlepšení.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses