Současná česká ilustrace a proces tvorby ilustrovaných přání - Holubářová, Jana (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá součanou českou ilustrací a její rolí v umělecké a komerční sféře. Teoretická část uvádí základní definice a vymezení ilustrace z hlediska uměleckého a komerčního. Obsahuje rozdělení druhů ilustrace a přehled základních ilustrátorských technik. Dále se věnuje současným českým tvůrcům a organizacím, které se podílejí na podpoře české ilustrátorské scény. V neopslední řadě zahrnuje také shrnutí důležitých eventů a festivalů týkajících se ilustrace. Tématem praktické části je postup procesu výroby ilustrovaných přání značky Listonoš, kterou plánujeme založit se spolužačkou Alexandrou Bendovou. Tato část popisuje teoretický postup výroby papírových přání od prvotního napádu až po tisk hotového produktu. Teoretické postupy jsou dále aplikovány na vlastní výrobu produktů. Přínosem této práce je nástin současné situace v české ilustraci, představit důležité osobnosti a sdružení, které stojí za jejím rozvojem a zároveň provést postupem výroby ilustrovaných přání.