Analýza bezpečnosti pro systém Android s root oprávněním - Hintner, Jan (2018)
Práce se zabývá oprávněním root v operačním systému Android. Cílem práce je analyzovat techniky, jakými se lze k těmto oprávněním dostat, jaké přínosy a rizika tato práva přináší a jaký je jejich vliv na bezpečnost. V první části práce je popsána architektura operačního systému Android a relevantní prvky zařízení s operačním systémem Android. Následně je detailně analyzováno fungovaní oprávnění root jak v teoretické, tak praktické rovině. Je rozebrán postoj jednotlivých výrobců k těmto oprávněním a pohled společnosti na tato oprávnění. Poté jaký byl jejich vývoj a jaký je vliv těchto oprávnění na aktuálně podporované verze operačního systému Android. V posledních částech práce jsou rozebrány možnosti a analyzována negativa, která root oprávnění mohou přinášet. Výsledkem práce je komplexní analýza oprávnění root a jeho možností a vlivů nejen v oblasti bezpečnosti.