Návrh a tvorba open-source WebSocket server frameworku v PHP - Frydrych, Marek (2018)
Tato práce se věnuje návrhu a vytvoření open-source frameworku pro tvorbu škálovatelných WebSocket serverů v programovacím jazyce PHP. Pro vysvětlení motivace pro jeho tvorbu bude nejprve provedena analýza současného stavu webových programovacích jazyků a také konkrétních řešení pro vývoj WebSocket serverů v jazyce PHP. Následně bude vysvětleno, proč by se měla využívat technologie WebSocket místo jiných obvyklých způsobů dosažení komunikace klientů se serverem v reálném čase, jako například AJAX polling či Long polling. Poté bude vysvětleno, jaké omezení vyplývají z použití jazyka PHP pro vývoj WebSocket serverů. Na základě získaných informací bude následně navržena struktura samotného frameworku, která bude poskytovat vývojářům jednoduchý a efektivní způsob tvorby WebSocket serverů. Po vytvoření struktury budou vybrány open-source komponenty, které poslouží k rychlejšímu vývoji samotného frameworku. Na závěr bude v práci zahrnuta příručka pro programátory, která na příkladu jednoduché chatovací aplikace vysvětlí strukturu frameworku, programování aplikační logiky a spuštění více instancí naprogramovaného WebSocket serveru.