Vliv odstraňování bariér volného pohybu pracovní síly v Evropské unii na pracovní migraci z České republiky v letech 2004 – 2017 - Dbalá, Jiřina; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Bakalářská práce analyzuje vliv odstraňování bariér volného pohybu pracovní síly v Evropské unii na pracovní migraci z České republiky v letech 2004–2017 a poskytuje přesnější data o počtu českých pracovníků v zahraničí. Teoretická část přináší vhled do problematiky migrace, ekonomické integrace, legislativního, právního a institucionálního rámce volného pohybu pracovní síly. Praktická část zprvu analyzuje odstraňování bariér volného pohybu pracovníků v EU, EHP a Švýcarsku, konkrétně možnosti uplatňování přechodných období, což následně využívá pro posouzení vlivu na vývoj počtu občanů ČR pracujících v zahraničí. Vliv sleduje na datech MPSV, vývoji položky Náhrady zaměstnancům platební bilance ČR a na vlastních výpočtech rezidentů ČR v zahraničí. V závěru práce poskytuje rozbor rezidentů ČR na jednotlivé segmenty a přesnější odhad počtu českých pracovníků v zahraničí rozšířený o nerezidenty ČR s využitím dat VZP ČR.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses