Kontinuita IT služeb a její vlivy na společnost - Lazić, Djordje; Čermák, Igor; Drašnar, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato práce je zaměřena na problematiku kontinuity IT služeb a jejích vlivu na celkové fun-gování obchodní společnosti. Hlavním cílem práce je toto téma prozkoumat z teoretického hlediska a porovnat ho s reálnou aplikací v nejmenované obchodní společnosti. Za účelem dosažení tohoto cíle byly podrobně rozebrány procesy frameworku ITIL, které se tohoto té-matu nejvíce týkají. Těmi jsou incident management, problem management a IT service con-tinuity management. Dále byly analyzovaný normy ISO/IEC 20000 a ISO 22301, které svým charakterem také úzce souvisí s problematikou práce. V následující části je uveden pohled businessu na IT service continuity management a jeho souvislost s business continuity ma-nagementem. Poslední teoreticky rozebranou oblastí je IT disaster recovery. Tyto poznatky jsou dále využity pro analýzu reálné obchodní korporace. Zde je zkoumáno, jak jsou nasaze-ny jednotlivé procesy ITILu, dále aplikace výše zmíněných norem a analýza service level agreements. Nakonec je analyzován konkrétní IT service continuity plan, který je rozebrán podrobněji, za účelem zhodnocení kvality jeho provedení. Na základě těchto rozborů jsou v závěru sepsány poznatky, ke kterým veškeré provedené analýzy vedly. Hlavním přínosem práce je kritické zhodnocení IT service continuity plánu a stanovení určitých doporučení, kterými by se společnost měla řídit, aby zlepšila prevenci vůči jednotlivým kritickým situa-cím, které mohou nastat.
Vedoucí práce: Igor Čermák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses