Principy a metodika dopadové analýzy a implementace projektu GDPR - Zeldin, Eduard (2018)
Tato práce se zabývá analýzou dopadů Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (nařízení (EU) 2016/679 (GDPR)) na firmy, které zpracovávají osobní údaje fyzických osob. Jedná se o nařízení Evropského parlamentu, které vstupuje v 25. května 2018 a podstatně upravuje a rozšiřuje stávající zákony týkající se ochrany osobních údajů fyzických osob. V České Republice se tyto změny týkají především zákona číslo 101/2000 Sb., zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů.Cílem práce je popsat základní principy implementace projektu GDPR, navrhnout metodiku, definici a analýzy nesouladů a dopadů s Obecným nařízením. Pro dosažení tohoto cíle je provedena srovnávací analýza nesouladů a dopadů GDPR vybraných podniků. Na základě tohoto zkoumání jsou stanovené a popsané skutečné dopady obecného nařízení na české společnosti.Na začátku je uvedena podstata a účel nařízení. Následně jsou popsané změny, jež GDPR přináší do stávající legislativy. Jsou představeny principy a popsána metodika provedení mapování zpracování činnosti podniku, v rámci jejíhož vykonávání jsou zpracovávané osobní údaje. Je popsána metodika identifikace a sepsání nesouladů současného stavu zpracování s požadavky GDPR (GAP analýza). Pomocí srovnání výsledků GAP analýz vybraných společností je sestaven seznam Generických nesouladů (GAP). Pro odstranění těchto nesouladů jsou popsané principy a metodika definic dopadů obecného nařízení o ochraně OÚ na organizace. Na základě metodiky definice dopadů je sestaven seznam nejčastějších dopadů nařízení GDPR na organizace.