Analýza a návrh řešení pro vybranou oblast podniku na bázi MS Power BI - Skála, Jakub (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá reportingovým nástrojem Micsrosoft Power BI v podnikové praxi a vznikla na základě nového projektu ve společnosti, kde pracuji jako Business Intelligence Solution Analyst. Hlavním cílem práce je navržení funkčního reportu pro společnost v prostředí Microsoft Power BI. K tomu, aby mohl být návrh realizován, je potřeba provést komplexní analýzu IT prostředí ve společnosti. Do IT prostředí spadají jednotlivé zdrojové systémy, současná řešení ukládání dat a používané reportingové nástroje. U zdrojových systémů je sledována především datová kvalita. Pro ukládání a historizaci dat je často využíván datový sklad. Práce je rozdělena na dvě části, kde první část je teoretická a je věnována komponentám Business Intelligence. Mezi komponenty lze zařadit datové sklady, analytické a reportingové nástroje nebo dashboardy. Praktická část práce se zabývá definicí požadavků společnosti a analýzou firemního IT prostředí od zdrojových systémů až po reportingové nástroje. Na základě výsledků provedené analýzy je připraveno řešení, které může obsahovat návrhy na úpravy současného stavu nebo dodání dalších potřebných částí. Závěr práce je poté věnován samotnému reportu. Kromě návrhu dashboardu s testovacími daty a jeho zabezpečením pro jednotlivé okruhy uživatelů jsou definovány i zdroje pro report, způsob jejich plnění a aktualizování.